İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi 

Hisar İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi, sosyal bilimler, edebiyat ve görsel sanatlar alanlarında disiplinlerarası bütünsel bir anlayış oluşturma hedefiyle okul toplumundan başlamak üzere tüm Türkiye genelinde çalışma ve projeler üretmek üzere tasarlanmış bir platformdur.

Geçmişten bu yana Türkiye eğitim sisteminde Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Makro Ekonomi, Mikro Ekonomi, Sanat Tarihi), Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Görsel Sanatlar  gibi insan ve toplum bilimlerini kapsayan alanlarda disiplinler arasında bütünsel bir anlayış oluşturulamadığından  gerek toplumsal algıda gerekse yapılan çalışmalarda tek disiplinlilik hakimdir. Hisar İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi bu noktadan hareketle öğretmenler, öğrenciler ve velileri kapsayacak şekilde okul toplumundan başlayarak sonrasında Türkiye genelinde çalışmaları yaygınlaştırmak ve geliştirmeyi hedeflenmektedir.

Hisar Okulları İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi Üyeleri

İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi Üyeleri

  • Mehmet Şirin – Koordinatör
  • Sezin Fins – Merkez Üyesi
  • Neslihan Yapıcı – Merkez Üyesi
  • Kaan Özyer – Merkez Üyesi
  • Sevil Kuvan – Merkez Üyesi
  • Gökçen Dürüst – Merkez Üyesi

Hisar Okulları İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi (İTAM) olarak, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 76. yıl dönümü dolayısıyla, BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi (BİLGİ ÇOÇA) iş birliği ile İlkokul 4. sınıf öğrencilerimizle bir araştırma gerçekleştirdik.

100 öğrencimizi kapsayan araştırma, çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan 3 haftalık bir program çerçevesinde yürütüldü. Yanıtların değerlendirildiğinde ortaya çıkan sonuçlar çocukların haklar ve hak ihlalleri konusunda duyarlı olduklarına işaret etti. Öğrenciler verdikleri bazı yanıtlarda, özellikle çocuk işçiliği, erken yaşta evlendirilme ve kız çocuklarının eğitim hakkının ihlali gibi başlıklarda düşüncelerini paylaştılar. Araştırmanın sırasında çocuklarla haklarının ihlal edilmesi durumunda başvurabilecekleri hak arama yolları da sorularak konuyla ilgili farkındalıkları geliştirildi.

Öğrencilerle Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili yapılan sınıf içi etkinliklerin ardından barışçıl bir tutumla hak arama yöntemlerinin nasıl geliştirileceği de tartışıldı. Araştırma kapsamında, hak arama yöntemleri geliştirmeleri beklenen öğrenciler; “Çocuk haklarını koruyan bir robot yapmak” veya “Dünyanın her yerinde bir kamera ile çocuk hakları ihlali tespit edilirse, resmini çekip yetkililere göndermek” gibi yaratıcı ve barışçıl çözümler önerdi. Çalışmaya katılan çocuklar; çocuk haklarını savunmanın, çocukların özgürlüklerini korumak ve onların hayatlarını kolaylaştırmak anlamına geldiğini de özellikle vurguladı.

Çocukların haklar konusunda bilinçlenmesinin daha adil ve barışçıl bir dünya için en büyük güvencemiz olduğuna inanıyoruz.

Araştırma raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bir HSSRC çalışması olarak okulumuzun tamamını bir eğitim kurumu olarak Türkiye’de ilk kez erişilebilir kılmak için Erişilebilir Herşey Derneği ile işbirliği içinde bir çalışma başlattık ve okulumuzda gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda bir tavsiye raporu elde ettik. Şimdi adım adım ilerleyip eksikliklerimizi gidererek ülkemizin ilk erişilebilir okulu olmayı hedefliyoruz.

İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezimizin (İTAM), Konda Araştırma Şirketi iş birliğinde hayata geçirdiği “İkinci Yüzyılın Eşiğinde Gençlik ve Toplumsal Değerler” araştırmasının sunumu ve sonuçların değerlendirildiği söyleşi, değerli konuklarımız araştırmacı, yazar Bekir Ağırdır, Konda Genel Müdürü Aydın Erdem, araştırmacı Baran Alp Uncu ve akademisyen Prof. Dr. Demet Lüküslü’nün katılımlarıyla gerçekleşti. Araştırmanın, 100. yılını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizi ve değerlerini anlamamıza yardımcı olmasını ve sonuçların ülkemizin akademik yaşamına katkı sunmasını diliyoruz. 

Araştırma raporu için tıklayınız
Araştırmanın sunumu için tıklayınız
Söyleşinin yayın kaydı için tıklayınız.

Hisar Okulları İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi (İTAM) ve MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi iş birliği ile Lise öğrencilerimizle yapılan “Agresif Mizah” araştırmasının sonuçları, MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ezgi Toplu ve aynı bölümün yüksek lisans öğrencisi, okulumuzun rehberlik stajyeri Sude Çelikkol’un anlatımıyla öğrencilerimizle paylaşıldı. Araştırmanın temelinde Batuhan Saç’ın geliştirdiği “Agresif Mizah Ölçeği” bulunurken, agresif mizah davranışlarına karşı farkındalığın arttırılmasına yönelik gerçekleşen bu çalışmanın ve etkinliğin, öğrencilerin şiddetsiz iletişime ilişkin donanımlarına yeni modüller kattığına inanıyoruz.

Çalışmanın sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Hisar Konuşmaları

Etik İlkeler Olarak İnsan Hakları

İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezimiz (İTAM) öncülüğünde düzenlenen Hisar Konuşmalarının son konferansında felsefe alanında uluslararası düzeyde tanınmış akademisyen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yi ağırlamaktan mutluluk duyduk. “Etik İlkeler Olarak İnsan Hakları” başlığı altında düzenlenen konferansta, etik değerler, temel haklar ve özgürlük anlayışı kavramları ele alındı. Etkinliğimizde Lise öğrencilerimizin yanı sıra velilerimiz de izleyici olarak yer aldı.

"Gençlik ve Toplumsal Değerler” Araştırmasının Sunumu

İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezimizin (İTAM), Konda Araştırma Şirketi iş birliğinde hayata geçirdiği “İkinci Yüzyılın Eşiğinde Gençlik ve Toplumsal Değerler” araştırmasının sunumu ve sonuçların değerlendirildiği söyleşi, değerli konuklarımız araştırmacı, yazar Bekir Ağırdır, Konda Genel Müdürü Aydın Erdem, araştırmacı Baran Alp Uncu ve akademisyen Prof. Dr. Demet Lüküslü’nün katılımlarıyla gerçekleşti. Araştırmanın, 100. yılını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizi ve değerlerini anlamamıza yardımcı olmasını ve sonuçların ülkemizin akademik yaşamına katkı sunmasını diliyoruz.

Araştırma raporu için tıklayınız.
Araştırmanın sunumu için tıklayınız.
Söyleşinin yayın kaydı için tıklayınız. 

Değerlerin İnşasında Sosyal Girişimin Rolü

Hisar Konuşmaları konferans serimizin bu seneki ikinci oturumunda, “Değerlerin İnşasında Sosyal Girişimin Rolü” başlığıyla, Ashoka Türkiye Direktörü ve Şefkatli Değişim Öncüsü Ezgi Özkök Sefer ile Mikado Sürdürülebilirlik Kalkınma Danışmanlığı ve Gelecek Daha Net Gençlik Platformunun kurucusu Serra Titiz‘i 25 Nisan 2024 Perşembe günü, Feyyaz Berker Salonumuzda konuk ettik. Moderatörlüğünü Sosyal Sorumluluk Projeler Koordinatörümüz Çağla Funda ve 12. Sınıf öğrencimiz Melis A.’nın yaptığı konferansımızda öğrencilerimiz ve velilerimiz de yer aldı.

İkinci Yüzyılın Eşiğinde Gençlik, Değerler ve Gelecek

İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezimizin (İTAM), Cumhuriyetimizin 100. Yılı onuruna bu akademik yıl, “İkinci Yüzyılın Eşiğinde Gençlik, Değerler ve Gelecek” başlığı altında düzenlediği Hisar Konuşmaları konferans serisinin ilkinde akademisyen, gazeteci, yazar Tayfun Atay’ı konuk ettik. Etkinliğin moderatörlüğünü İTAM Koordinatörümüz Mehmet Şirin yaparken konuşmaya Lise öğrencilerimiz Beyhan Deniz Erelçin ve Salim Deniz Vural da sorularıyla katıldı.