Teknoloji Alt Yapısı
Hisar Okulları, teknolojinin etkin kullanıldığında kullanıcılar; öğrenci, öğretmen ve çalışanlar için eşsiz fırsatlar ve deneyimler sunduğuna inanır. Teknoloji, öğretmen ve öğrenci arasında dinamik bir ilişki kurulmasını mümkün kılarken işbirliğine yönelik öğrenme ortamlarının oluşturulmasını ve öğrenenin kendi hızında ilerlemesini sağlar. Okul toplumu teknolojiyi kabul edilebilir kullanım kuralları doğrultusunda kullanır. Bu sorumlu, etik kullanım tüm teknolojik cihazları kapsar.
Hisar Okulları teknoloji altyapısı, okulda gerçekleşen tüm öğrenme aktivitelerini destekleyen, doğru kaynaklara uygun cihazlar ile hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan ve öğrenmenin zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde devam etmesine olanak veren bir alt yapıyı kullanıcılara sunar.
Akademik bölümler tarafından belirlenen teknolojik araç ve uygulamalar okul alt yapısına dahil edilir. Bu süreçte gerekli geri bildirimler ile birlikte en uygun çözüm tüm paydaşlar dahil edilerek sağlanır. Bu bağlamda eğitim ve öğrenim aşağıda belirtilmiş olan konu başlıkları çerçevesinde desteklenmektedir.
Yüksek Kaliteli Donanım
Hisar Okulları, ilkokul ve ortaokulda bulunan bilgisayar laboratuvarlarında iMac bilgisayarlar kullanmaktadır. Unix tabanlı MacOSX işletim sistemi kullanan bu cihazlar virüslerden etkilenmez ve işletim sistemleri bozulmaz. 24” ekranlar her türlü grafik veya mühendislik programında net ve detaylı görüntü sağlar. 8GB hafıza ve SSD diskleri ile programlar saniyeler içinde başlatır ve bu durum çalışma sırasında kullanıcının tamamen yaptığı ise odaklanmasını sağlar.
Okulda bulunan 68 dersliğin tamamında 65” İnteraktif tahta vardır. Ortaokul ve lisedeki tüm sınıflarda interaktif tahtaya ek olarak AppleTV’ler mevcuttur. Böylece öğrenciler ve öğretmenler yaptıkları çalışmaları sınıf içinde hızlıca paylaşabilirler. Sınıfların içinde bulunan Cisco Access Pointler 4K’ya kadar ekran görüntüsünün sorunsuzca yansıtılabilmesine imkan verir.
1:1 & Kendi Cihazını Getir / 1:1& Bring-Your-Own-Device (BYOD)
Bilgiye daha kolay erişilmesi ile birlikte internete ve birbirimize sürekli “bağlantılı” olmanın önemi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlantılar ancak doğru yönlendirme ile anlamlı, üretmeye yönelik, etik ve güvenli olabilir.
İlkokulda; öğrenciler, gezici iki iPad laboratuarını kullanarak 1:1 iPad programı ile tanışırlar. Öğrenciler MDM ile kontrol edilen paylaşımlı iPad’ler ile kendi hesaplarından sınıf seviyeleri ve dersleri doğrultusunda atanmış uygulamaları da kullanırlar.
Ortaokulda; öğrenciler, kendi iPad’lerini okula getirir kullanabilir ve 1:1 iPad programına dahil olurlar. MDM ile kontrol edilen bu cihazlar okul saatleri içinde öğrencilerin hangi uygulamaları kullanacağını kontrol eder ve derslerde kullanılacak uygulamaları otomatik olarak yükler. Öğretmenler “Apple Classroom” ile öğrencileri iPad’lerini derste en verimli kullanacakları şekilde destekler.
Lisede; Kendi Cihazını Getir (BYOD) uygulaması her öğrencinin kendi bilgisayarını okula getirmesine olanak sağlar. Bilgi İşlem Birimi, öğrencilere ait cihazlara ait yazılımların ve işletim sistemlerinin güncel tutulmasına yardımcı olur ve destek sağlar. Kendi Cihazını Getir (BYOD) uygulaması ile birlikte bilgisayar laboratuvarları bir dönüşüm yaşamış ve bu alanlar ideaLab ve ideaLab Multimedia olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanlarda bulunan teknolojik ve diğer elektronik ekipmanların desteği Bilgi İşlem Birimi tarafından verilmektedir.
Okulda kullanılan tüm G Suite For Edu, Microsoft Office uygulamaları, Azure ve Office online lisansları ile Adobe CC’nin tamamının lisansları öğrenci ve öğretmenlerimize ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Yüksek Hız Kablolu / Kablosuz Ağ
Teknolojinin vazgeçilmez olduğu bir dünyada kesintisiz bir bağlantı verimli bir öğrenme ortamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hisar Okullarında bilgisayar ağının omurga altyapısı binalar arasında birbirine OM4 fiber altyapısı ile 40GB hızla bağlı Nexus switchler ile oluşturulmuştur. Kablosuz ağ istisnasız tüm binalarını kapsar, böylece öğrenciler mobil cihazlarında veya laptoplarında, sınıf içinde veya dışında çalışabilirler. Kablosuz ağlar ile birlikte kullanıcıların sinyallerden olumsuz etkilenmemesi için okul içerisindeki 100 adet Cisco Access Point kullanılmaktadır. En sağlıklı koşulların sağlanması için Access Point sayısının arttırılması ile bu cihazların sinyal güçleri minimum değerlere indirilmiştir.
Her yıl özel cihazlar ile sinyal güçleri ölçülür ve 1 metre mesafede radyasyon miktarının bir lambanın yaydığı 0.002 microW/m2’den daha az olduğundan emin olunur.
Hızlı İnternet Bağlantısı
Okul içinde öğrencilerin erişimini en hızlı şekilde sağlamak için 700 MBit (up/down) internet bağlantısı bulunmaktadır. Öğretmenler, öğrenciler ve personel, dosyalarının çoğunu bulutta tutar ve bu sayede aynı dosya üzerinde işbirliği ile çalışabilir. Bu dosyalar ayrıca özel bir sunucuya yedeklenmektedir.
Elektronik Posta, öğrenciler – öğretmenler – yönetim arasındaki temel iletişim aracı olarak kullanıldığından önemlidir. Her öğrenciye, öğretmene ve personele bir okul e-postası verilir ve bu hesabın düzenli kontrol edilmesi beklenir. Okul içinde iletişim, dosya alışverişi ve dosya paylaşımı e-posta yolu ile sağlanır ve bulut depolama alanları kullanılır. Bu akışın kesilmemesi için 100 MBit’lik bir internet bağlantısı da ana bağlantıda herhangi bir aksaklık durumunda devreye girecek şekilde yedek olarak beklemektedir.
Erişilebilir Bulut
Öğrencilerin dosya ve e-posta erişimi için Google hizmetleri kullanılmaktadır. Her öğrencinin sınırsız e-posta ve dosya alanı vardır. Öğrenciler ve öğretmenler G Suite For Edu uygulamalarını kullanarak kolaylıkla iletişim, kaynaklara ulaşma, ödev ve proje teslimi, bilgilendirme yapabilirler. Öğrenciler baskı ihtiyaçlarını herhangi bir sınırlama bulunmayan yazıcıya göndererek veya özel bir mail adresine dosyayı email attıktan sonra yine okul içinde bulunan herhangi bir yazıcıdan okul kartlarını okutarak alabilirler.
Sağladığı yenilikler ve avantajlar dolayısıyla Hisar Okulları’nın Microsoft A3 Okul anlaşması da bulunmaktadır. Böylece öğrenciler Microsoft Office uygulamalarını da online kullanabilir veya bilgisayarlarına kurabilirler. Bunun yanında MineCraft Education Edition’ı ve Azure platformundaki servisleri projeleri için kullanabilirler.
Bilgi Güvenliği
Öğrenciler tarafından okula getirilen cihazlarda uygun koruma önlemleri olmayabilir. Bu sebeple Hisar Okulları öğrencilerin ve personelin cihazlarını korumak için Cisco ASA ve Meraki MX olmak üzere iki Firewall kullanır. Ayrıca iBoss Appliance ile internet üzerinden gelen içerik filtrelenmekte, Phishing, Virüs ve Malware ile gelebilecek olan saldırılar engellenmektedir.
Öğrenci verilerinin tek bir veritabanında toplanması ve daha etkili korunması için Bilgi İşlem Birimi tarafından geliştirilen HisarNet adlı web tabanlı uygulama kullanılmaktadır. Öğrenci ve personel bilgilerinin tamamı SQL veritabanında tutulmakta, korunmakta ve düzenli olarak yedeklenmektedir.
Destek
Bilgi İşlem Biriminin en önemli önceliklerinden biri eğitim ve öğrenimi destekleyecek çözümler üretmek ve hızlı bir şekilde destek sağlamaktır. Öğretmenlerin sınıf içinde yaşanabilecek olan teknik bir problemler için dakikalar içinde destek alabilmeleri sağlanır.