HisaRobotics ekibimizden:

FRC 2015 Off-Season ve Hisar Okulları

Bu sene çalışmalarına bir ivme katan Robotik ve İnovasyon Kulübü ve 10. Sınıflarda ders olarak sunulan Seçmeli Robotik Dersi öğrencilerinden oluşan bir ekiple, Aralık 2015’te Ülker Sports Arena’da düzenlenen FRC(First Robotics Competition) 2015 Türkiye Off-Season Event etkinliğine katıldık. FIRST Foundation’ın(bilgi) yaratıcısı ve organizatörü olduğu yarışmayı Türkiye organizasyonunu Fikret Yüksel Vakfı üstleniyor. Yarışmada geçmiş tecrübesi ve bilgisi olmayan öğrencilerimiz hızlı bir kararla Kick-Off Day’e (Her sene farklı bir hedefe uygun robot hazırlayan grupların yarışmanın o seneki hedefini bir çok farklı etkinlikle beraber öğrendikleri gün)’e katıldılar. Yarışma ile ilgili bilgi edinerek Kick-Off Day’i geçiren öğrencilerimiz büyük bir heyecanla okula döndüler ve Ar-Ge çalışmalarına başladılar.

Toplamda 28 okulun katıldığı yarışmada daha önceden bu yarışmaya ABD’de katılmayan 20 takım Rookie olarak yarışmada ilk tecrübelerini kazandılar. Kick-Off Day ile başlayan süreçte 6 hafta boyunca öğrenciler büyük bir özveri ile yarışma hazırlıklarını yaptılar. Grupların robot başarısının haricinde, takım ruhu, iş güvenliği, girişimcilik gibi 10’dan fazla kategoride değerlendirildiği etkinlikte #7019 HisaRobotics takımı olarak öğrencilerimiz bir çok çalışma yürüttü.

6 hafta gibi kısa bir sürede ilk robotlarını yapmaya çalışan öğrencilerimiz aynı zamanda HisarEcycle Elektronik Geri Dönüşüm Projesi’ni, Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile Girişimcilik Semineri’ni ve diğer katılımcı okulların davet edildiği Açık Atölye çalışmasını organize ettiler. İngilizce olan yarışma kural kitabının da tamamının Türkçe çevirisini yaparak bir çok okulla paylaştılar. Hisar ruhuna yakışır bir şekilde okulumuzu temsil etmek için büyük çaba gösteren #7019 HisaRobotics takımımız ilk robotlarını bir yarışma için hazırlıyor olmanın da verdiği heyecanla büyük bir özveri ile 6 hafta boyunca afterschool saatlerinde, haftasonları ve ara tatilde sabahtan akşama kadar okulda kalıp çalıştılar.

Hazırlık süreci boyunca 30 dan fazla öğrencinin farklı görevler aldığı takımımızda öğrencilerimiz iş planı hazırlamayı, sponsor arama faaliyetlerini, çalışma grubu yönetimini, web site geliştirmeyi, video montajlamayı, pit alanı tasarlamayı, teknik resim çizmeyi, üç boyutlu tasarım yapmayı, pünomatik, mekanik, elektronik sistem kurulumlarını, büyük hacimli bir robot için pratik ihtiyaçları karşılayan programlama yapmayı öğrendiler ve sonucunda teorik olarak amacına ulaştığını kanıtladıkları tasarımlarını ürüne dönüştürmeyi başardılar. Bu süreçlerde teorik ve akademik olarak kendilerine güvenen bir çok öğrencimiz ilk defa matkap, taşlama makinası, torna gibi alet edevatlar kullanarak üretim sürecinin zorluklarını da tecrübe ettiler.

Bu kadar dolu geçen 6 haftanın sonunda yarışma da aynı tempoda geçti. Yarışmada klasikleşmiş bir durum olan kısa sürede robot tamiratı süreci öğrencilerimizin stres altında problem çözme becerilerini oldukça geliştirdi. Robotumuz bir çok kere pit alanına gelip çok kısa sürede çok farklı çözümlerle yeniden çalışır hale getirildi ve bunun sonucunda ilk günü genel puanlamada birinci olurken, ikinci gün sonunda group picker (yarışmada ilk 8e giren takımlara verilen isim) olarak çeyrek final 3. Maçında yarışmayı tamamladık.

Bu süreçte Hazırlık, 9 ve 10. Sınıf öğrencilerimize desteklerini esirgemeyen Okul İdaresi, Fen Bölümü ve tüm öğretmenlerimize ve üretim sürecinde bize destek olan Teknik Ekip’e teşekkür ederiz. Öğrencilerimiz kadar yarışma heyecanını yaşayan ve takımımıza destek olan velilerimize de teşekkür ediyoruz.

Devam eden ve gelecek projelerde atölyemizde öğrencilerimizle beraber çalışmak ve projelerimize dahil olmak isteyen velilerimiz utku.oztekin@ggl.hisarschool.k12.tr mail adresinden veya http://www.hisarobotics.com web sayfamızdan takımımıza ulaşabilirler. Öğrencilerimizin yarışma için derlediği videoyu izleyebilirsiniz.

Video